Twijfel door Corona: een wintervakantie boeken of afwachten?

Update 15 december: je bent nog steeds welkom om de hele blog door te lezen, maar het korte antwoord is inmiddels gewoon NEE. De overheid raadt reizen buiten Nederland af en ook in Nederland moet het aantal reisbewegingen beperkt worden. Vanaf half maart zou er mogelijk weer gereisd kunnen worden. Een wintervakantie boeken mag natuurlijk voor na die tijd, maar ik persoonlijk wacht het even af…

Wintervakantie boeken: ja of nee?

Kun je een wintervakantie boeken? De vakantie houdt veel mensen bezig. Immers, nu we van het voorjaar niet weg konden en de zomer misschien nog een beetje spannend was vanwege Corona, zou het wel lekker zijn om de komende winter weer ‘gewoon’ weg te kunnen. Daarbij zijn er mensen die hun voucher graag willen verzilveren. Maar is het verstandig om een vakantie voor de winter 2020/2021 te boeken? Het blijft gissen

Dit artikel was geschreven voordat het advies van het OMT kwam om deze winter niet naar het buitenland te reizen. D Hoe lang dat gaat duren en of je iets kan boeken voor de voorjaarsvakantie of meivakantie is gewoon afwachten. Zelf twijfel ik erg. Aan de ene kant vind ik het altijd erg leuk om naar een vakantie uit te kijken, aan de andere kant is de situatie nu wel erg onzeker.

Huidig reisadvies voor winter 2020/2021

Het huidige advies van de rijksoverheid is: ga niet op vakantie naar een land met oranje reisadvies. Op dit moment geldt voor alle landen minimaal code oranje. Het coronavirus zorgt voor onvoorspelbare situaties, daarom is reizen een risico, ook naar gele gebieden. Vanaf 15 juni is in verschillende landen het reisadvies versoepeld. Hier en daar zijn er gedurende de zomer weer aanpassingen geweest, en de reisadviezen blijven steeds veranderen. Een overzicht van adviezen voor verschillende landen vind je op de website van Buitenlandse Zaken. Hier kun je ook een app downloaden met pushmeldingen per land, heb je vakantieplannen dan is dit zeker een aanrader!

No Title

No Description

De reisadviezen van landen in de wereld

Kan ik een geboekte vakantie annuleren als ik niet meer durf?

Een vakantie annuleren kan alleen als je daarvoor verzekerd bent, en onder bepaalde voorwaarden. Dit was trouwens altijd al zo, ook voor de Coronacrisis. Redenen om te annuleren zijn bijvoorbeeld als je zelf of je reisgenoot ziek wordt, als er een familielid overlijdt of als je in scheiding ligt. Het is per verzekeraar verschillend wat de voorwaarden zijn, dus je moet altijd goed de voorwaarden bekijken en je eventueel aanvullend verzekeren.

Corona valt echter niet onder de redenen om je vakantie te annuleren, ook niet als je de dekking terrorisme en natuurrampen hebt afgesloten. Heb je dus geboekt en bedenk je ineens dat je toch niet meer durft vanwege Corona, dan kun je je geld niet terugkrijgen. Wel bieden veel reisorganisaties versoepelde voorwaarden voor omboeken: bijvoorbeeld TUI, waar je tot 7 dagen voor vertrek gratis kan omboeken.

Wintervakantie boeken: welke bestemming kies je?

Zonbestemmingen in winter 2020/2021

Op het moment van updaten (december 2020) zijn alle Europese landen voorzien van een oranje reisadvies. Ook voor bestemmingen buiten Europa geldt minimaal code oranje, soms zelfs code rood. Waar eerder nog werd toegestaan om te reizen naar Aruba, Bonaire en Curacao, wordt dit nu ook afgeraden.

Andere bestemmingen voor winter 2020/2021

Wil je niet per se in bikini op het strand liggen maar wel even weg? Dat wordt lastig. Lang was Zweden geel, maar ook dat reisadvies is aangepast. Helaas geldt voor landen dichterbij, zoals Duitsland, België en Luxemburg, een oranje reisadvies met ook nog eens een vrij strenge lockdown.

Wanneer het weer open gaat is onduidelijk, en natuurlijk ook hoe de wereld er dan uit zal zien. Zelf denk ik dat je bij het kiezen van een bestemming niet alleen moet kijken of het mág, maar ook of je het aan zou kunnen als je in een bepaald land vast komt te zitten. Zeker als je alleen reist met kinderen zou ik kiezen voor een land waarin je de taal spreekt en vertrouwen hebt in de gezondheidszorg. Je kunt overwegen om met de auto te reizen, zodat je niet afhankelijk bent van een vliegschema als je onverhoopt terug moet omdat het reisadvies verandert.

Daarbij gelden in veel landen met een geel kleuradvies aanvullende maatregelen vanwege Covid-19, zoals een avondklok, gesloten horeca of attracties die gesloten zijn. Check dit dus allemaal voordat je gaat boeken, het zou zonde zijn als je ergens op vakantie bent en vervolgens alles dicht is.

Wat als er inreisbeperkingen zijn in een land?

Sommige landen kiezen ervoor om inreisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit Nederland. Dit kan betekenen dat je moet laten zien dat je recentelijk negatief getest bent, en anders twee weken in quarantaine moet. Niet echt een leuke vakantie natuurlijk als je nergens heen kunt, dus ook hiervoor is het goed om de actuele status van de landen in de gaten te houden. Ook kunnen in landen andere regels gelden met betrekking tot het houden van afstand en gebruik van mondkapjes. Lees je dus goed in!

Foto: pixabay

Andersom kan ook gelden dat je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine moet, als je terugkomt uit een land waar op dat moment een hoog risico geldt. Terugreizen naar Nederland mag voor inwoners van Nederland altijd, maar de Nederlandse staat komt je niet halen als er weer een uitbraak is. Het zogenaamde repatriëren gaan ze dus niet meer doen. Sommige aanbieders van pakketreizen geven wel aan dat ze hun klanten terughalen als dit nodig is. Ook hierom is het belangrijk om de actuele status van het vakantieland én van Nederland in de gaten te houden als je op reis bent.

Vliegen of met de auto

Het scheelt natuurlijk enorm of je gaat vliegen of met de auto op vakantie gaat. Wil je een wintervakantie boeken voor de zon, dan ontkom je er niet aan te gaan vliegen. En ja, dan ben je iets afhankelijker van de toestand in de wereld dan wanneer je met de auto gaat. Met de auto moet je alleen wel weer slalommen om de oranje gebieden heen: hier word je geadviseerd niet te stoppen voor een plaspauze of om te tanken. Best lastig als je in Zuid-Holland woont en niet mag stoppen in België of Duitsland…Wil je dus op safe gaan dan zou je een weekje in een veilig, coronaproof bungalowpark in Nederland kunnen boeken.

De voorjaarsvakantie blijft spannend

Onze herfstvakantie ging godzijdank door, ik ben vijf dagen met de kinderen naar Portugal geweest. Wat was het heerlijk om er even uit te zijn en even van de zon te genieten! Ik had dit echt gemist. In de zomer annuleerde ik onze vakantie naar België al. Onze reis naar Zuid-Afrika heb ik nog niet omgeboekt, hiervoor heb ik inmiddels de voucher binnen. Stiekem zat ik al een beetje te kijken voor de voorjaarsvakantie, maar vooralsnog wordt geadviseerd geen reizen te boeken tot half maart. Misschien dan de meivakantie?

Gratis omboeken tot 7 dagen voor vertrek

Om er toch zeker van de zijn dat ik mijn geld niet in de sloot gooide, heb ik er dit jaar voor gekozen die herfstvakantie te boeken bij TUI. Hier geldt een zogenaamde omruilgarantie: tot 7 dagen voor vertrek kun je je bestemming, reisdatum en reisgezelschap wijzigen. Dit ga ik waarschijnlijk ook weer doen voor de voorjaarsvakantie. Wordt dat niets, dan kan ik altijd nog een weekje naar Center parcs

Mijn eerste jaar als reisblogger is dus vooral geëindigd in een la vol vouchers, wie had dat gedacht! Gelukkig blijven de vouchers voorlopig geldig, en wat in het vat zit verzuurt niet. Ik ga er dus vanuit dat ik jullie ter zijner tijd alsnog van mooie reisverhalen kan voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.