Twijfel door Corona: herfstvakantie boeken of afwachten?

Herfstvakantie boeken: ja of nee?

Kun je al een vakantie boeken voor het najaar? De herfstvakantie houdt veel mensen bezig. Immers, nu we van het voorjaar niet weg konden en de zomer misschien nog een beetje spannend was vawege Corona, zou het wel lekker zijn om in de herfstvakantie weg te kunnen. Daarbij zijn er mensen die hun voucher graag willen verzilveren. Maar is het verstandig om een viegreis voor de herfstvakantie te boeken? Want hoe gaat dat als er een tweede Coronagolf gaat komen?

Huidig reisadvies voor de herfstvakantie

Het huidige advies van de rijksoverheid is: het boeken van een vakantie voor het najaar is een persoonlijke afweging. Het is tot nu toe onduidelijk hoe de situatie er in het najaar uitziet. Vanaf 15 juni is in verschillende landen het reisadvies versoepeld. Hier en daar zijn er gedurende de zomer weer aanpassingen geweest, en de reisadviezen blijven veranderen. Een overzicht van adviezen voor verschillende landen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Kan ik voor de herfstvakantie annuleren?

Als je een herfstvakantie gaat boeken vraag je je misschien af of je kunt annuleren als er een tweede Coronagolf komt. Nee dus, dat kan zomaar niet!

Een vakantie annuleren kan alleen als je daarvoor verzekerd bent, en onder bepaalde voorwaarden. Dit was trouwens altijd al zo, ook voor de Coronacrisis. Redenen om te annuleren zijn bijvoorbeeld als je zelf of je reisgenoot ziek wordt, als er een familielid overlijdt of als je in scheiding ligt. Het is per verzekeraar verschillend wat de voorwaarden zijn, dus je moet altijd goed de voorwaarden bekijken en je eventueel aanvullend verzekeren.

Corona valt echter niet onder de redenen om je vakantie te annuleren, ook niet als je de dekking terrorisme en natuurrampen hebt afgesloten. Heb je dus geboekt en bedenk je ineens dat je toch niet meer durft vanwege Corona, dan kun je je geld niet terugkrijgen. Wel bieden veel reisorganisaties versoepelde voorwaarden voor omboeken: bijvoorbeeld TUI, waar je tot 7 dagen voor vertrek gratis kan omboeken.

Herfstvakantie boeken: welke bestemming kies je?

Op het moment van schrijven (juni 2020) waren alle landen nog voorzien van een oranje reisadvies. Inmiddels is de zomer voorbij en zijn er her en der aanpassingen gekomen. Spanje is een tijdje open geweest maar weer oranje, net als Griekenland. Italië staat op geel, en van Portugal, Frankrijk en België staan delen op oranje. Dit wisselt echter regelmatig, een compleet overzicht van bestemmingen vind je hier. Buiten Europa kan, afgezien van naar Curacao en Bonaire, nog niet gereisd worden. Wil je dus naar de zon in de herfstvakantie dan kun je op dit moment (september 2020) kiezen uit Portugal (Algarve), Italië, Curaçao of Bonaire.

Zelf denk ik dat je bij het kiezen van een bestemming niet alleen moet kijken of het mág, maar ook of je het aan zou kunnen als je in een bepaald land vast komt te zitten. Zeker als je alleen reist met kinderen zou ik kiezen voor een land waarin je de taal spreekt en vertrouwen hebt in de gezondheidszorg. Je kunt overwegen om met de auto te reizen, zodat je niet afhankelijk bent van een vliegschema als je onverhoopt terug moet omdat het reisadvies verandert.

Wat als er inreisbeperkingen zijn in een land?

Sommige landen kiezen ervoor om inreisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit hoog-risicogebieden. Dit kan betekenen dat je, als je aankomt in je vakantieland, verplicht twee weken in quarantaine moet. Niet echt een leuke vakantie natuurlijk, dus ook hiervoor is het goed om de actuele status van de landen in de gaten te houden. Ook kunnen in landen andere regels gelden met betrekking tot het houden van afstand en gebruik van mondkapjes. Lees je dus goed in!

Foto: pixabay

Andersom kan ook gelden dat je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine moet, als je terugkomt uit een land waar op dat moment een hoog risico geldt. Terugreizen naar Nederland mag voor inwoners van Nederland altijd, maar de Nederlandse staat komt je niet halen als er weer een uitbraak is. Het zogenaamde repatriëren gaan ze dus niet meer doen. Sommige aanbieders van pakketreizen geven wel aan dat ze hun klanten terughalen als dit nodig is. Ook hierom is het belangrijk om de actuele status van het vakantieland én van Nederland in de gaten te houden als je op reis bent.

Vliegen of met de auto

Het scheelt natuurlijk enorm of je gaat vliegen of met de auto op vakantie gaat. Wil je een herfstvakantie boeken voor de zon, dan ontkom je er niet aan te gaan vliegen. En ja, dan ben je iets afhankelijker van de toestand in de wereld dan wanneer je met de auto gaat. Wil je dus op safe gaan dan zou je een weekje in een veilig, coronaproof bungalowpark in Nederland, Duitsland of België kunnen boeken. Het risico is dan wat kleiner dat je onverhoopt niet terug zou kunnen komen.

Voor ons blijft het afwachten

Ja, ik had dus een herfstvakantie geboekt. Naar Gran Canaria. In juni leek alles erop dat het reizen weer steeds makkelijker zou gaan, en ik dacht op safe te spelen door voor de herfstvakantie te boeken in plaats van in de zomervakantie te gaan. Boy, was I wrong. Mensen die direct in het vliegtuig naar Spanje stapten hadden een prima vakantie, ik moet het vooral doen met de genoten voorpret. Want of die herfstvakantie doorgaat blijft afwachten. In de zomer annuleerde ik onze vakantie naar België al. Onze reis naar Zuid-Afrika heb ik nog niet omgeboekt, hiervoor heb ik inmiddels de voucher binnen. Voorlopig schuif ik dat even op de lange baan, eerst maar eens kijken hoe dat land uit de crisis komt.

Gratis omboeken tot 7 dagen voor vertrek

Om er toch zeker van de zijn dat ik mijn geld niet in de sloot gooide, heb ik ervoor gekozen die herfstvakantie te boeken bij TUI. Hier geldt een zogenaamde omruilgarantie: tot 7 dagen voor vertrek kun je je bestemming, reisdatum en reisgezelschap wijzigen. Vooralsnog wacht ik af wat er de komende weken gaat gebeuren met het reisadvies voor Spanje, en of ik bericht van TUI krijg. Stiekem oriënteerde ik me al een beetje op andere bestemmingen, zoals Portugal of Griekenland, maar inmiddels is Griekenland ook al op oranje gegaan. Ach, misschien wordt het een weekje Center parcs

Mijn eerste jaar als reisblogger is dus vooral geëindigd in een la vol vouchers, wie had dat gedacht! Gelukkig blijven de vouchers voorlopig geldig, en wat in het vat zit verzuurt niet. Ik ga er dus vanuit dat ik jullie ter zijner tijd alsnog van mooie reisverhalen kan voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *