Twijfel door Corona: herfstvakantie boeken of afwachten?

Herfstvakantie boeken: ja of nee?

Kun je al een vakantie boeken voor het najaar? De herfstvakantie houdt veel mensen bezig. Immers, nu we van het voorjaar niet weg konden en de zomer misschien nog een beetje spannend is vawege Corona, zou het wel lekker zijn om in de herfstvakantie weg te kunnen. Daarbij zijn er mensen die hun voucher graag willen verzilveren. Maar is nu al een herfstvakantie boeken verstandig? Want hoe gaat dat als er een tweede Coronagolf gaat komen?

Huidig reisadvies voor de herfstvakantie

Het huidige advies van de rijksoverheid is: het boeken van een vakantie voor het najaar is een persoonlijke afweging. Het is tot nu toe onduidelijk hoe de situatie er in het najaar uitziet. Vanaf 15 juni is in verschillende landen het reisadvies versoepeld, voor andere landen is dit nog niet bekend. Een overzicht van die landen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Kan ik voor de herfstvakantie annuleren?

Als je een herfstvakantie gaat boeken vraag je je misschien af of je kunt annuleren als er een tweede Coronagolf komt. Nee dus, dat kan zomaar niet!

Een vakantie annuleren kan alleen als je daarvoor verzekerd bent, en onder bepaalde voorwaarden. Dit was trouwens altijd al zo, ook voor de Coronacrisis. Redenen om te annuleren zijn bijvoorbeeld als je zelf of je reisgenoot ziek wordt, als er een familielid overlijdt of als je in scheiding ligt. Het is per verzekeraar verschillend wat de voorwaarden zijn, dus je moet altijd goed de voorwaarden bekijken en je eventueel aanvullend verzekeren.

Corona valt echter niet onder de redenen om je vakantie te annuleren, ook niet als je de dekking terrorisme en natuurrampen hebt afgesloten. Heb je dus geboekt en bedenk je ineens dat je toch niet meer durft vanwege Corona, dan kun je je geld niet terugkrijgen. Het is goed om daar rekening mee te houden!

Herfstvakantie boeken: welke bestemming kies je?

Op het moment van schrijven (juni 2020) zijn alle landen nog voorzien van een oranje reisadvies. Dat wil zeggen: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. We zijn er versoepelingen op komst. Vanaf 15 juni 2020 kan er naar meerdere landen in Europa zoals België, Frankrijk, Luxemburg, Italië en Portugal weer worden gereisd, een aantal andere landen (o.a. Spanje, Griekenland, de Nederlandse Antillen) denkt nog na over de versoepelingen. Een compleet overzicht van bestemmingen vind je hier. Buiten Europa kan, afgezien van naar de Nederlandse Antillen, voorlopig nog niet gereisd worden.

Zelf denk ik dat je bij het kiezen van een bestemming niet alleen moet kijken of het mág, maar ook of je het aan zou kunnen als je in een bepaald land vast komt te zitten. Zeker als je alleen reist met kinderen zou ik kiezen voor een land waarin je de taal spreekt en vertrouwen hebt in de gezondheidszorg.

Wat als er inreisbeperkingen zijn in een land?

Sommige landen kiezen ervoor om inreisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit hoog-risicogebieden. Dit kan betekenen dat je, als je aankomt in je vakantieland, verplicht twee weken in quarantaine moet. Niet echt een leuke vakantie natuurlijk, dus ook hiervoor is het goed om de actuele status van de landen in de gaten te houden. Ook kunnen in landen andere regels gelden met betrekking tot het houden van afstand en gebruik van mondkapjes. Lees je dus goed in!

Foto: pixabay

Andersom kan ook gelden dat je bij terugkomst in Nederland twee weken in quarantaine moet, als je terugkomt uit een land waar op dat moment een hoog risico geldt. Terugreizen naar Nederland mag voor inwoners van Nederland altijd, maar de Nederlandse staat komt je niet halen als er weer een uitbraak is. Het zogenaamde repatriëren gaan ze dus niet meer doen. Ook hierom is het belangrijk om de actuele status van het vakantieland én van Nederland in de gaten te houden als je op reis bent.

Vliegen of met de auto

Het scheelt natuurlijk enorm of je gaat vliegen of met de auto op vakantie gaat. Wil je een herfstvakantie boeken voor de zon, dan ontkom je er niet aan te gaan vliegen. En ja, dan ben je iets afhankelijker van de toestand in de wereld dan wanneer je met de auto gaat. Wil je dus op safe gaan dan zou je een weekje in een bungalowpark in Nederland, Duitsland of België kunnen boeken. Het risico is dan wat kleiner dat je onverhoopt niet terug zou kunnen komen.

Ik heb geboekt!

Zelf had ik sowieso nog geen vakantieplannen voor deze zomer. Nu met Corona vind ik dat eigenlijk wel fijn: ik kijk graag even aan hoe het gaat verlopen op de verschillende vakantiebestemmingen. Of die tweede golf echt gaat komen of niet, en of we überhaupt nog wel behoefte hebben aan een paar dagen weg. Onze reis naar Zuid-Afrika heb ik nog niet omgeboekt, hiervoor heb ik inmiddels de voucher binnen. Voorlopig schuif ik dat even op de lange baan, eerst maar eens kijken hoe dat land uit de crisis komt.

Wel heb ik, na even afwegen, een herfstvakantie geboekt met de kinderen. Naar Spanje, Gran Canaria om precies te zijn. Inderdaad een land waar nu nog geen positief reisadvies voor is. Het boeken blijft dus een gok, of het door zal gaan weten we nog niet.

Gratis omboeken tot 7 dagen voor vertrek

Om er toch zeker van de zijn dat ik mijn geld niet in de sloot gooi, heb ik ervoor gekozen te boeken bij TUI. Hier geldt een zogenaamde omruilgarantie: tot 7 dagen voor vertrek kun je je bestemming, reisdatum en reisgezelschap wijzigen. Geeft mij wel een veilig gevoel! Nog langer wachten met boeken had misschien als resultaat gehad dat ik niet in het gewenste hotel terecht kon of het vliegtuig al vol zou zitten, en aangezien we toch vastzitten aan de schoolvakantie die maar een week duurt, wilde ik dat risico niet nemen.

Dus ik ga, als alles meezit, in de herfstvakantie lekker een weekje naar de Canarische Eilanden met de kids. En zo niet: een eventuele voucher van Tui komt echt wel op een ander moment op. Maar het is te hopen voor iedereen (en vooral voor de reisbranche) dat Corona gewoon verdwijnt en niet meer terugkomt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *