Van Center Parcs tot Curaçao: alles over het reisadvies voor deze winter

Laatste update: 16 oktober 2020

Weet je nog dat we dit voorjaar dachten: ach, misschien zit een vakantie er nu niet in, maar dan gaan we gewoon dit najaar weg? Ik dacht dit in ieder geval wel. In de zomer vond ik het allemaal nog te spannend, want veel bestemmingen waren net open en of je in een vliegtuig besmet zou kunnen raken was onduidelijk. Ach, was ik toen maar gelijk weggegaan. Ik zette vol in op een week zon in de herfstvakantie, en kijk waar dat ons brengt. In grote spanning. Kunnen we weg? Waar kunnen we heen? En wat als het reisadvies oranje kleurt als we ter plaatse zijn?

Oranje reisadvies

Even voor de duidelijkheid: met ‘oranje’ bedoel ik het reisadvies gegeven door de Nederlandse overheid. Naar een land dat oranje gekleurd is op de kaart mogen alleen noodzakelijke reizen, en daar valt vakantie niet onder. Ben je in een gebied dat oranje kleurt als je daar bent, is het de bedoeling dat je direct naar huis vertrekt. Blijf je daar terwijl je al naar huis had gekund, kan het zijn dat je reisverzekering niet meer geldig is. Ben je in een gebied geweest dat op dat moment oranje was, wordt geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan bij thuiskomst.

No Title

No Description

Die reisadviezen veranderen nogal eens. En nogal abrupt. De hele reisbranche is er een beetje beduusd van. Zo ging Spanje eind augustus helemaal op oranje. Hoewel er op meerdere plaatsen uitbraken van Corona waren, was het op andere plaatsen juist heel rustig. Dat het hele land oranje kleurde betekende een tegenvaller voor de vakantiegangers en een strop voor de ondernemers aldaar. Wij zagen onze herfstvakantie al in het water vallen, en wilden graag omboeken. Tijdens het oriënteren overwogen we Griekenland, maar ook dat sprong al snel op oranje. Tja…

App met het laatste reisadvies

Inmiddels heb ik een belangrijke app op mijn telefoon geïnstalleerd: die met de laatste reisadviezen. Deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft per land het huidige reisadvies aan. Je kunt in de app landen als favoriet instellen, waarna je een pushmelding krijgt zodra er iets in het reisadvies verandert. Zeker een aanrader om deze te downloaden als je reisplannen hebt de komende tijd.

Naar welke zonbestemmingen kun je nog wel afreizen deze winter?*

En zo wordt de winterzon, die ik altijd graag opzoek, wel een erg lastig ding. Want waar kun je nog naartoe deze winter als je zon wilt? Op het moment van schrijven ben je in Europa beperkt tot Portugal, Italië, het vasteland van Griekenland. Buiten Europa is alleen Curaçao toegankelijk. Niet de minste bestemmingen natuurlijk, al loopt in Italië, Portugal en Griekenland het seizoen wel af eind oktober. Blijft dus Curaçao over. Tja, mij pest je er niet mee, dus mogelijk is dit wel een goede optie! Natuurlijk iets duurder dan een bestemming dichtbij huis. Ook moet je voor Curaçao op dit moment een negatieve uitslag van een coronatest laten zien en een Public Health Passenger Locator Card en immigratiekaart invullen. Deze vind je via Dicardcuracao.com.

het reisadvies voor Curacao in 2020
Dit zou wel een hoop goedmaken! (Image by Paul te Riele from Pixabay)

Naar welke andere landen in Europa kun je afreizen deze winter?*

Als je niet per se voor zon gaat is er wel meer mogelijk. Wintersporten kan gewoon in delen Oostenrijk en Italië. Ook Luxemburg en Zweden zijn bereisbaar. Verder kun je op vakantie in Duitsland, en Slovenië. In Duitsland wordt aan Nederlanders gevraagd om een negatief resultaat uit een PCR-test van maximaal 48 uur oud. Anders moet de reiziger 14 dagen in quarantaine en in Duitsland een PCR-test laten doen. Ook in Slovenië en Italië gelden momenteel aanvullende voorwaarden, het is goed om de reisadviezen in de gaten te blijven houden!

Kan ik wel door oranje landen heen rijden?

Stel, je wil naar Italië met de auto. Daarvoor moet je misschien door België, door Duitsland en/of door Zwitserland. Italië is geel, maar die andere landen zijn oranje. Mag dit dan?

Ook hierover is informatie te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Die zeggen daarover het volgende:

Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij  niet meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Tja, best iets om rekening mee te houden dus. België kun je nog wel doorkruisen zonder plassen of tanken, maar bij een groter land word dit natuurlijk al lastiger. Goed over nadenken dus.

Reisadvies voor landen buiten Europa

Op dit moment staat het reisadvies voor landen buiten Europa (met uitzondering dus Curacao) op oranje of soms zelfs rood. Vakantie buiten Europa is dus niet toegestaan. Er wordt wel gekeken naar een mogelijkheid om het reisadvies buiten Europa te nuanceren. Duitsland gaat dit namelijk ook doen per 1 oktober. Er wordt dan per land gekeken waar het veilig is, en mogelijk waar het kan afgeschaald naar code geel. Dit kan alleen als een land ook bereid is om Nederlanders weer toe te laten, en zal dus ook liggen aan het aantal besmettingen in Nederland. Op dit moment is dat helaas niet bijster hoopgevend…

Vakantie in Nederland

Last but not least: vakantie in Nederland. Hoewel in Nederland her en der besmettingshaarden zijn, is er op dit moment geen negatief reisadvies voor delen van Nederland. Op vakantie in Nederland is dan zeker een optie die je kunt overwegen. Weliswaar is Nederland nooit zonzeker, al helemaal niet in de winter, maar toch zijn er genoeg leuke plekken om de vakantie door te brengen. Uitwaaien op Texel, fietsen in de achterhoek, BN’ers spotten in het Gooi of lekker eten en drinken in Limburg. En ben je toch op zoek naar wat subtropen: in de Aqua Mundo van Center Parcs is het altijd 30 graden!

No Title

No Description

Wel moet je natuurlijk netjes naar Minister Rutte luisteren en niet gaan rondrijden om te kijken of de aardappels misschien ergens goedkoper zijn. Beperk het aantal reisbewegingen, mijd grote druktes en houd je goed aan de adviezen, dan moet het hopelijk goedkomen.

En, wie heeft er nog reisplannen voor deze winter en waar wil je naartoe? Laat een reactie achter in de comments!

*Let op: de reisadviezen kunnen elk moment veranderen. Check dus altijd zelf bij je reisaanbieder of het ministerie van Buitenlandse Zaken het laatste reisadvies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *