Column – Moet je je schamen als je nu op reis gaat?

Let op: dit artikel is geschreven vóór de persconferentie van 14 december. Inmiddels geldt minimaal code oranje voor alle landen in de wereld, en wordt dus afgeraden te reizen.

Het is 17 oktober 2020. Een gelukzalig gevoel overvalt me als de motoren van het vliegtuig starten. Eindelijk mag ik weer op reis! Direct geef ik mezelf een standje. Wat een onzin, ik ben acht maanden geleden nog een week in Florida geweest en deze zomer nog in Center Parcs. Er zijn mensen die niet eens meer een baan hebben, en hun huis uit moeten, of zelfs overleden zijn door Corona! Zit ik bijna te huilen omdat ik weer in een vliegtuig zit…. Foei, wat verwend. Op reis in Coronatijd, ik zou me moeten schamen!

Reishonger

Die reishonger, dat is iets wat ik pas sinds korte tijd herken bij mezelf. Hoewel het er altijd al in heeft gezeten. Op school was aardrijkskunde mijn lievelingsvak, ik kon niet wachten om later meer van de wereld te zien. Een tijd lang wilde ik ontwikkelingswerk gaan doen en ergens anders op de wereld wonen. Puberidealen, want zover kwam het niet. Wel maakte ik reizen naar Thailand, Laos en Japan en ging ik een halfjaar backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland.

Het normale leven haalde me in. Ik kreeg verkering met een tuinder, een man die het liefst zijn erf niet verlaat. We kregen al snel kinderen en op de een of andere manier voelde ik me beperkt tot bungalowparken in Nederland. Reizen was niet handig met kleine kinderen vond hij, en in mijn eentje met (inmiddels drie) handenbindertjes op pad leek mee ook niet erg rustgevend. Maar altijd bleef er iets knagen. Ik meed reisprogramma’s op televisie en de zaterdagbijlage bij de krant, die in het teken staat van vakantie. Het deed me gewoon pijn om dat te zien, dat wilde ik ook!

Alleen op reis met kinderen

Ineens kwam er een paar jaar geleden de mogelijkheid om met een vriendin een paar dagen naar Egypte te gaan. Zonder kinderen, wat ik best een stap vond. Tot dan was ik dag en nacht bij ze en runde ik Gezin B.V. We deden het toch en hoe heerlijk was het om even weg te zijn en weer wat van de wereld te zien! Dat smaakte naar meer, en langzaam pakte ik het reizen weer op. Met diezelfde vriendin en onze dochters naar Griekenland, met de kinderen naar Europa-Park, naar Pisa en naar Portugal. Er stond zelfs een reis naar Zuid-Afrika op de planning, maar Corona kwam er tussen. Alleen reizen met kinderen blijkt, nu ze groter zijn, prima te doen en we genieten er echt van.

Op reis in 2020

Ik had het helemaal bedacht: 2020 zou het jaar worden waarin ik ontzettend veel ging reizen met de kinderen. Daarvoor had ik geld gespaard, vakanties vrij gepland en ik begon zelfs deze reiswebsite. Maar ja, we weten allemaal wat er gebeurde…. Reisadviezen veranderen heden ten dage soms een paar keer per dag, en met mijn werk in de zorg moet ik voorzichtig zijn. Dit voorjaar werd mijn reis gecanceld, deze zomer durfde ik in verband met mijn werk nog niet weg. En weer begon het te knagen. Dat het zelfs niet mogelijk is om naar België of Duitsland te rijden geeft me echt een opgesloten gevoel, terwijl ik daar heus niet heel vaak kwam. Het idee dat op reis in coronatijd niet kan en mag, maakt dat ik het juist wil. Inderdaad, best kinderachtig.

Voor de herfstvakantie boekte ik een paar dagen Portugal, geel gebied. Met daarna 10 dagen vrij, zodat ik, zelfs als het reisadvies zou veranderen als wij ter plaatse waren, mijn werkgevers niet in de problemen zou brengen. Tot de laatste dag voor vertrek was het spannend of het door kon gaan, maar we zijn gegaan en wat was het heerlijk. Zó fijn om even weg te zijn en zó fijn om iets van de wereld te zien. Moet je daarvoor dan naar het buitenland? Ach, Nederland is ook mooi maar mijn kinderen en ik laden zo ontzettend op van een beetje zon, dat dit voor ons de ideale bestemming was.

Op reis in coronatijd naar Portugal geel gebied
Het was heerlijk rustig in de Algarve

Je moet je verantwoorden als je nu op reis gaat

Nu ben ik de koningin niet, dus ik hoef geen boete te doen op televisie, maar toch heb ik het idee dat ik me steeds moet verantwoorden voor mijn vakantie. Mensen geruststellen dat Portugal een geel gebied was op dat moment, dat het echt wel meeviel daar met Corona (was ook echt zo) en dat we natuurlijk deze zomer niet weg waren geweest, anders hadden we dit nóóit gedaan.

Wel of niet op reis in Coronatijd

En ja, in een vliegtuig zit je helaas op minder dan 1,5 meter van andere passagiers. Toch voelde ik mij, in het halfvolle vliegtuig waar ik in zat en met alleen mijn gezinsleden op dezelfde rij, veiliger dan in de plaatselijke Jumbo waar ik al meerdere malen rochelende bejaarden in mijn nek heb gehad. Of langs het schoolplein, waar ouders vanwege Corona niet op mogen dus maar hutje mutje in het straatje ernaast staan. Of op mijn werk, waar we iedere cliënt maar moeten geloven als ze zeggen geen klachten te hebben, in plaats van verplicht een negatief testresultaat te laten zien.

Maar goed, als ik die reishonger niet had gehad dan had ik dit vurige pleidooi waarschijnlijk niet gehouden. Ik móet gewoon af en toe even weg, hoe decadent dat ook klinkt. Dus ja, ik ga op reis in Coronatijd. De voorpret is één van de onderdelen van de vakantie, dus voorlopig klik ik hoopvol rond tussen de oranje bestemmingen. Met hoop dat het snel weer geel wordt. Misschien niet voor de voorjaarsvakantie, maar daarna wil ik wel weer een beetje zon zien…

op reis in coronatijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.